خواص شله زرد از دیدگاه طب سنتی
شله زرد حاوی ترکیباتی از قبیل برنج سفید، زعفران، دارچین، گلاب، شکر و کره است که هر یک به نسبت استفاده در تهیهی این غذای ایرانی میتواند مضرات و یا خواص خود را داشته باشد. معمولا قبل از پختن شلهزرد برنج را خیسانده و بعد از آن به مدت طولانی میپزیم که این امر سبب از بین رفتن بخش زیادی از ویتامینهای موجود در این غله از جمله ویتامین B میشود ولی در عین حال منبع خوبی برای تامین کربوهیدرات مورد نیاز بدن است.
در مورد خواص گلاب موجود در شلهزرد نیز باید گفت گلاب جزء عرقیات خاص ایرانی است که خاصیت نشاطآوری دارد و استنشاق بوی آن سبب افزایش فشار خون میشود. هل نیز به نوعی یک اکسپکتورانت طبیعی است که خاصیت ضد عفونیکننده و ضد خفگی دارد. زعفران یکی دیگر از موادی است که به عنوان طعمدهنده در شلهزرد استفاده میشود اما نباید فراموش کرد که زعفران خاصیت آرامشبخشی و نشاطآوری آن اثبات شده به شرط آنکه بیش از حد مجاز یعنی نهایتا سه گرم در روز مصرف نشود. البته این مقدار برای زنان باردار نهایتا یک گرم توصیه میشود چرا که مصرف زیاد زعفران منجر به سقط جنین در زنان باردار و خونریزی لثه میشود.
در خصوص استفاده از دارچین در شلهزرد باید گفت که این ادویه برای کنترل قند خون بسیار مفید است. تحقیقات نشان داده که علاوه بر این دارچین سطح چربی خون به ویژه تریگلیسیرید را کاهش میدهد و برای ثابت نگهداشتن وزن بسیار مفید است. شکر یکی از مواد اصلی موجود در شلهزرد است که معمولا خانوادهها به مقدار زیادی از آن در شلهزرد میریزند در حالی که به ازای هر یک گرم شکر چهارکیلو کالری باید در نظر گرفت و خوردن زیاد شلهزرد را به افراد دیابتی و آنهایی که تنگی عروق قلب دارند توصیه نمیکنیم. در مورد کره موجود در شلهزرد نیز نکتهی شایان ذکر آنست که به دلیل عطر و بوی کرهی حیوانی معمولا افراد ترجیح میدهند تا به مقدار زیادی از این ماده در شلهزرد استفاده کنند و در اینباره باید گفت که کره حاوی ویتامین A و D است.
برگرفته از سایت مجله نیک و نو