حلیم خانگی، غذایی کامل
ارزش غذایی
حلیم غذایی بسیار مقوی است که در ۱۰۰ گرم آن، ۱۹۰ کالری، شش گرم پروتئین، ۱۰ گرم چربی، ۲۰ گرم کربوهیدرات، یک میلیگرم آهن و ۹ میلیگرم کلسیم است.
خواص دارویی
– حلیم غذایی کامل و تهیه شده از گندم است که منبع غنی روی، منیزیم، آهن و نیاسین محسوب میشود و اگر از گندم سبوسدار تهیه شده باشد، به عملکرد دستگاه گوارش کمک زیادی میکند.
– حلیم غذای مناسبی برای صبحانهی کودکان است. اگر فرزندتان بد غذاست و کمبود وزن دارد، یک کاسه حلیم را همراه دو قاشق مرباخوری کره، کمی کنجد و پودر گردو برای صبحانه به او بدهید.
– گندم سبوسدار خاصیت ضد انگلی دارد و از بروز حساسیتها و بیماریهایی مانند سندرم رودهی تحریکپذیر پیشگیری میکند.
– حلیم به دلیل داشتن گندم و گوشت، منبع خوب آهن است و برای دختران جوان و مبتلایان به کمخونی توصیه میشود.
– مصرف حلیم احتمال لخته شدن خون را کاهش میدهد و باعث سلامت قلب میشود.
– فیبر موجود در گندم سبوسدار کلسترول بد خون را کاهش میدهد.
– حلیم دارای فیبر فراوان است و به رفع یبوست کمک میکند.
– خطر ابتلا به سرطان به خصوص سرطان رودهی بزرگ را پایین میآورد.
– مصرف حلیم از التهاب مفاصل و بیماریهای عصبی جلوگیری میکند.
– مصرف حلیم، کنترلکنندهی فشار و قند خون است.
حلیم خانگی بپزید
طب سنتی پیشنهاد میکند حلیم را در خانه و با استفاده از جوانهی گندم یا گندم سبوسدار تهیه کنید، زیرا جوانهی گندم، علاوه بر خاصیت سیرکنندگی، منبع غنی انواع ویتامینها و املاح است.
همچنین با توجه به فعل و انفعالاتی که طی جوانه زدن در دانهی گندم اتفاق میافتد، میزان کالری جوانهی گندم به مقدار زیادی کاهش مییابد که یکی از مزایای حلیم غنی شده است.
نکتهی قابل توجه این است که در طب سنتی، مصرف حلیم در وعدی افطار و برای باز کرده روزه توصیه نمیشود، زیرا غذایی غلیظ و دیرهضم است و تکرار مصرف آن به خصوص در افراد مستعد باعث ضعف معده و سوهاضمه میشود. شما میتوانید یک ساعت پس از افطار با مواد غذایی ساده و لطیف، حلیم را همراه با مصلحات آن میل کنید.
مواد لازم
گندم: ۶۰۰ گرم
گوشت گوسفند: ۵۰۰ گرم
روغن: چهار قاشق غذاخوری
عسل: سه قاشق غذاخوری
دارچین: یک قاشق غذاخوری
پودر نارگیل: سه قاشق غذاخوری
پیاز خرد شده: یک عدد
طرز تهیه
ابتدا گوشت را (بدون آن که خرد کنید) بشویید و در صافی قرار دهید تا آب آن کشیده شود، سپس آن را همراه چند لیوان آب، در یک ظرف مناسب قرار دهید و روی شعله بگذارید. پس از آن که کمی جوشید، کف آن را بگیرید و پیاز خرد شده و کمی دارچین به آن اضافه کرده و صبر کنید تا بپزد.
گندمها را بشویید و همراه با چند لیوان آب، در یک ظرف دیگر روی شعله قرار دهید تا به مرور بپزند و آب آن تمام شود. بعد از خنک شدن،گندم را چرخ کرده و به آب گوشت اضافه کنید. گوشتها را نیز ریش ریش کنید.
گندم نرم شده را با گوشت مخلوط کنید و روی حرارت ملایم بگذارید و مرتب هم بزنید تا به آرامی پخته شده و غلیظ شود (قوام بیاید). وقتی حلیم کاملا پخت، آن را در یک ظرف مناسب بریزید، عسل را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. در مرحلهی آخر، مقداری دارچین و پودر نارگیل روی حلیم بریزید.
حلیم را با دارچین بخورید
یکی از بهترین مصلحها برای حلیم، دارچین است. حلیم غذایی خمیری شکل و سخت هضم است، این گونه غذاها در معده زیاد توقف دارند و روند هضم و جذب آنها بسیار کند انجام میشود. ادویهای مثل دارچین به بهبود سرعت هضم و جذب این غذا کمک میکند.
اگر پس از خوردن حلیم نفخ میکنید…
اگر حلیم را با شکر و روغن زیاد میل کنید باعث تحریک معده، اضافه وزن و عطش شدید میشود که معمولا این تشنگی را با نوشیدن مقدار زیادی آب و نوشیدنیهای سرد جبران میکنند. این کار باعث رقیق شدن شیرهی معده و تاخیر هضم غذا و درنتیجه ایجاد نفخ شکم میشود.
نکتههای خواندنی
– حلیم را به مقدار كم درست کنید و حتما آن را در ظرف چینی یا شیشهای بریزید. این كار احتمال ایجاد واكنشهای شیمیایی بین غذا و ظرف را كاهش میدهد. حلیم نباید در ظرف یك بار مصرف ریخته شود، زیرا فقط مواد غذایی با دمای پایینتر از ۴۵ درجه را میتوان در این ظرفها ریخت، درحالی كه دمای حلیم معمولا بیش از ۴۵ درجه سانتیگراد است.
– یک کاسه حلیم ۱۵۰ کالری انرژی دارد و اگر با یک قاشق غذاخوری شکر یا یک کف دست نان و روغن مصرف شود، انرژی آن ۳۰۰ تا ۳۵۰ کالری بیشتر میشود.
– حلیم مانده را مصرف نکنید، زیرا اگر حلیم چند ساعت یا چند روز بماند، مواد نشاستهای آن غیرقابل هضم و به نشاستهی مقاوم تبدیل شده و موجب ناراحتیهای گوارشی میشود.
– حلیم منبع عالی پروتئین بوده و از غذاهای دیر هضم است، به همین دلیل مصرف آن در سحر موجب میشود تا مدتها احساس گرسنگی نکنید.
– پس از خوردن حلیم بلافاصله دراز نکشید، زیرا این غذا دیر هضم است و باعث میشود دچار سوزش و ناراحتی معده شوید.
– حلیم غذایی بسیار مقوی است، اما اگر دچار قند یا چربی خون هستید نباید از شکر و روغن استفاده کنید.
برگرفته از سایت مجله نیک و نو