خواص دارویی کرسنه را بشناسید
گیاهشناسی
کرسنه، گیاهی از دستهی بقولات است که دانهاش را گاودانه گویند، یکی از قدیمیترین دانههای مورد استفادهی بشر که منطقهی اصلی آن را مدیترانه میدانند.
در گذشته گیاه کرسنه یا گاودانه به منظور تامین غذای دام کشت میشده، ولی امروزه آن را به عنوان یک گیاه دارویی پر خاصیت میشناسند. این گیاه کشت آسانی دارد و میتواند در خاکهای قلیایی و کم عمق به راحتی رشد کند. کشت این گیاه از سالهای قبل در غرب و شمال غرب ایران انجام میشود.
کرسنه دانهای مدور به اندازه نخودی کوچک با رنگ تیرهی مایل به سرخی و زردی است. گاودانه مزهی تلخی دارد و باید این مزه را با روشهای خاص از بین برود.
این گیاه نامهای مختلفی دارد. در افغانستان به آن مشنگ و در آذربایجان به آن کوروشنه گویند. در کردی کرزن و در ترکیه بورچاک نامیده میشود. همچنین در اسپانیایی یرو، یونان رووی و در انگلیسی به “bitter vetch” معروف است.
طبیعت
مزاج کرسنه گرم و خشک است.
خواص درمانی
– بازکننده و زدایندهی خلط بیمار از بدن است.
– محلول آن برای از بین بردن لکهای صورت و بدن، کک و مک و جوشهای جوانی موثر است.
– رنگ چهره را باز میکند و باعث زیبایی میشود.
– اگر آب پز آن را بر ترکهای ناشی از سرما بمالند، خارش را از بین میبرد و ترک را خوب میکند.
– ورم و جوشها را به خصوص ورمهای سفت شدهی سینه را نرم میکند.
– اگر با عسل ترکیب شود، زخمها را پاک میکند و برای درمان سعفه (کچلی ) مفید است.
– خونریزیهای شدید را متوقف میکند.
– مسهل و مصرف زیاد آن ادرارآور است.
– اگر آن را در سرکه و آب انگور کهنه ریزند، پیچ روده را تسکین میدهد.
– در ترکیب با آب انگور کهنه، پادزهر نیش مار و گزیدهی سگ هار است.
– پختهی آن با عسل برای رفع سرفهی مرطوب و پاکسازی ریه و تنگی نفس مفید است.
– در ترکیب با داروهای مناسب، لثه و دندان را استحکام میبخشد.
– حالت تهوع و استفراغ را تسکین میدهد.
– ناراحتیهای کلیوی، یرقان و دردهای طحال را از بین میبرد.
– التیامدهندهی شکستگی و کوفتگی اعضای بدن است.
مضرات
مصرف زیاد آن موجب اسهال خونی میشود که مصلح آن گلاب و گل ارمنی است.
برگرفته از سایت مجله نیک و نو