آب زرشک، تسکین دهنده صفرا
گیاه شناسی
زرشک درختچهای تیغدار به طول یک تا پنج متر و چوب آن به رنگ قرمز، قهوهای یا زرد است و برگهایی با دندانههای ارهای و میوهای قرمز رنگ بیضوی شکل و ترش مزه دارد. به ریشهی درخت زرشک «آئرخیس» گفته میشود. انتهای بهار و ابتدای تابستان فصل شکوفه دادن بوتهی زرشک است، اما چون قابل نگهداری است، در هر فصلی میتوان از آن استفاده کرد. غنچههای زرد رنگ زرشک در فصل پاییز، رنگ قرمز گیلاسی به خود میگیرند.
زرشک بومی مناطق معتدل و نیمه استوایی اروپا، آسیا، آفریقا، آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی است. کشور ایران بزرگترین تولیدکنندهی زرشک در دنیاست.
طبیعت زرشک
زرشک مزاج سرد و خشک دارد و مصلحهای آن میخک، شکرسرخ و شیرینیهای طبیعی هستند.
آب زرشک طبیعی بنوشید
امروزه در بسیاری از فروشگاههای مواد غذایی و حتی عطاریها، بطریهای آب زرشک با برچسب طبیعی دیده میشود، اما باید بدانید بیشتر این محصولات ارگانیک نبوده و حتی حاوی نگهدارندههای شیمیاییاند که خود آنها برای دستگاه گوارش مضر هستند، بنابراین پیشنهاد میکنیم خودتان در خانه، آب زرشک طبیعی تهیه کنید.
به این منظور باید زرشک مخصوص آبگیری که از خانوادهی زرشک قرمز (زرشک پلویی) است را انتخاب کرد، این نوع زرشک بزرگتر از زرشک قرمز، دارای رنگ آلبالویی تیره، حاوی هسته و معروف به زرشک سیاه است. زرشک سیاه را میتوان از بسیاری عطاریها که به شکل تازه و خشک ارائه میشود و در تمام فصول سال موجود است خریداری کرد.
طرز تهیه آب زرشک
روش اول: مقدار ۲۵۰ گرم زرشک سیاه را پس از تهیه و پاکسازی با آب سرد بشویید، سپس آن را داخل ظرفی غیر فلزی با شش تا هشت لیوان آب خیس کرده و پس از مدت ۲۴ ساعت، مخلوط را داخل مخلوطکن بریزید و هم بزنید. مخلوط به دست آمده که حاصل خرد شدن کامل زرشک سیاه است را با استفاده از پارچه صاف کرده و به بطریهای شیشهای برای نگهداری منتقل کنید.
روش دوم: یک کیلوگرم زرشک آبگیری را با آب سرد بشویید و آبکش کنید، مقداری آب روی شعلهی گاز قرار دهید تا به نقطهی جوش برسد. سپس آن را از روی شعله بردارید و زرشکهای شسته شده را داخل آب بریزید. به هیچ وجه نباید زرشک درون آب را روی شعله قرار دهید؛ زیرا علاوه بر از بین رفتن خواص زرشک، مزهی آن هم به تلخی میزند. زرشکها را درون آب جوش بریزید، در قابلمه را بگذارید و اجازه دهید سرد شود. پس از سرد شدن، آن را درون یخچال بگذارید و تا ۲۴ ساعت صبر کنید تا آب زرشک شما آماده شود. پس از صاف کردن آن با آبکش و گرفتن آب تفالهی زرشکها، آن را درون یخچال نگه دارید و هر زمان که خواستید، مقداری از آن را نوش جان کنید.
خواص درمانی
– آب زرشک تقویتکنندهی کبد و باز کنندهی انسداد مجاری کبدی و سردی احشاست.
– ویتامین C فراوانی دارد و سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
– باعث بهبود آفت دهان شده و میتوان از آن برای رفع تشنگی استفاده کرد.
– آب زرشک مانع ورم طحال و بیماری بواسیر میشود.
– خونریزیهای قاعدگی را منظم میکند و تهوع و استفراغ را از بین میبرد.
– مشکلات گوارشی را بهبود میدهد و کوچک کنندهی شکم است.
– زرشک تسکیندهندهی صفرا، خون، حرارت معده و کبد است.
– تقویت کنندهی قلب و معدهی گرم است.
– تنظیم کنندهی فشار و قند خون است.
– چربی خون و اوره را پایین میآورد.
– کبد و کلیه را پاکسازی میکند.
– روشن کنندهی پوست صورت است.
– آفت دهان را درمان میکند.
– جوش صورت و بدن را از بین میبرد.
نکات مهم
* مصرف زیاد آن برای سرد مزاجان بلغمی و سوداوی مضر است.
* برای افرادی که مبتلا به سرفههای خشک هستند مضر است.
* مصرف بالای این گیاه به مدت طولانی میتواند سبب ناراحتی معده و رودهها شود و جذب ویتامین B در بدن را دچار مشکل کند.
* بهتر است هر روز صبح ناشتا و شب موقع خواب یک لیوان آب زرشک بنوشید.
منبع: حکیم تهرانی
برگرفته از سایت مجله نیک و نو