خواص فراوان شوید
نامها
نام فارسی: شوید
نام انگلیسی: Dill
نام علمی: Aniethum graveolens
نام سنتی: شبت
معرفی گیاه:
شوید گیاهی است یک ساله یا دوساله که گاهی ارتفاع آن به یک متر نیز میرسد. ریشه آن راست، مخروطی شکل و سفید است. این گیاه در اکثر مناطق دنیا از جمله قسمتهای جنوب اروپا، مصر، آمریکا و چین پرورش داده میشود. میوه شوید بیضوی، مسطح و به طول ۴ و عرض ۳ میلیمتر است. رنگ آن قهوهای روشن و در سطح آن برجستگیهایی به رنگ زرد دیده میشود و کنارههای آن لبه بالمانندی به رنگ زرد روشن دارد.[۴]
شوید از خانواده چتریان بوده و دارای ویتامین C، مقداری تانین و مواد ازتی است.[۲]
طبع گیاه:
شوید دارای طبع گرم و خشک است. درجه قوای آن ۲ و مصلح این گیاه آبلیمو، آبغوره، ترشیهای طبیعی و سکنجبین ساده میباشد.[۳]
رویشگاه:
از سبزیجات مشهوری است که در بسیاری از کشورها کاشته و تولید میشود و در ایران نیز در برخی نقاط به صورت خودرو میروید و در اکثر مناطق پرورش داده میشود.[۱]
فرآوردههای شوید:
در بعضی کشورها نظیر انگلستان از تخم شوید، اسانسی تهیه میکنند که مصارف پزشکی دارد.[۱]
ترکیبات شیمیایی:
تخم شوید دارای ۳ درصد روغن میباشد.[۴]
موارد مصرف و اثرات درمانی شوید:
تخم شوید اثرات درمانی زیادی دارد: به عنوان ضد تشنج، ضد درد، ضد نفخ شکم، ادرارآور، قاعدهآور و همچنین برای تقویت معده به کار میرود.
در درد شدید و ورم معده از دمکرده شوید به عنوان مسکن فوری میتوان استفاده کرد.
خانمهای شیرده که شیر آنها کم است باید حتماً روزی چند بار دمکرده تخم شوید یا آرد تخم شوید بخورند و در غذای خود آن را مصرف کنند، به طور معجزهآسایی شیر آنها زیاد خواهد شد.
ترشح ادرار را زیاد کرده، سنگ مثانه و کلیه را خرد و از قولنج کلیوی جلوگیری میکند.[۱]
تخم شوید را میتوان برای ناراحتی معده، بیخوابی و ضد گاز معده به کار برد.
از شوید برای رفع دلدرد در حیوانات نیز استفاده میشود و در دوران قدیم به خوبی به این موضوع واقف بودند. مثلاً برای گوسفند و بز کافی است که مقدار ۳۰ گرم تخم شوید به آنها داده شود تا نفخ و دل درد را ساکت کند.
در مورد بیمارانی که مبتلا به استفراغ شدید هستند و هیچ غذایی حتی آب را نمیتوانند در معده خود نگه دارند بهترین درمان است. این نوع بیماران باید دمکرده شوید را آهسته آهسته بنوشند.
در چین حتی شوید را برای درمان کمردردهایی که به علت انقباض عضلانی باشد به کار میبرند. در یک نسخه قدیمی چینی برای باد فتق نیز از تخم شوید استفاده میکنند.
دستوری که برای رفع باد فتق از تخم شوید استفاده میکند بدین صورت است: باید حدود ۴۰ گرم تخم شوید را بو دهید تا کاملاً قهوهای شود. سپس آن را کاملاً آسیاب کنید تا به صورت پودر در آید و بعد آن را با سرکه سیب مخلوط کرده و میل نمایید.[۴]
نشستن در آبی که شوید در آن جوشیده، برای بیماریهای رحم و دستگاه ادراری مفید است.
شوید تحلیلبرنده و نضجدهنده اخلاط و بازکننده انسداد میباشد.
برای کسانی که اشتهای زیادی به غذا ندارند و لاغر هستند تخم شوید بهترین دارو است، زیرا اشتها را افزایش داده، معده را تقویت کرده و به بدن انرژی میدهد.
نوشیدن دمکرده شوید نفخ و بادهای نقاط مختلف بدن را دفع میکند.
در برخی منابع آمده است که آشامیدن آب آن با عسل جهت رفع سموم، تحریک استفراغ و اخراج اخلاط غلیظ از معده مفید است.
پختن گوشت با شوید باعث برطرف شدن بوی بد گوشت و همچنین سریع و خوب پخته شدن آن میشود و هضم آن را نیز راحت میکند.
مصرف شوید تکثیر سلولهای بتای جزایر لانگرهانس در پانکراس را افزایش میدهد و بدین ترتیب باعث افزایش ترشح انسولین شده و آثار ضد دیابتی دارد.
مصرف شوید باعث اصلاح چربی خون و کاهش تری گلیسیرید و کلسترول میشود.
برای تنگی نفس و امراض بلغمی سینه و معده، سکسکه، ضعف معده و کبد و طحال، کولیت، درد مفاصل سرد، سردردهای مزمن، درد قاعدگی و بیماریهای تناسلی مفید است.[۳]
برای از بین بردن بوی سیر و پیاز بعد از خوردن آنها از شوید استفاده کنید.
شوید سبب افزایش میل جنسی در بانوان و کاهش میل جنسی در آقایان میشود.
شوید باعث افزایش اسپرم در آقایان میشود.
برای آرامش اعصاب، تقویت قلب، رفع گرسنگی و ضعف مصرف میشود و خاصیت نشاط آور و آرامکننده دارد.
شوید ضد سم بوده برای بیماری فشارخون بسیار مفید است.
برای درمان بواسیر، یرقان، دل پیچه و گوش درد تجویز میشود.
برای درمان چربی خون استفاده از تخم شوید به مقدار دو استکان در روز بسیار مفید است.[۲]
موارد منع مصرف:
زیاد خوردن آن باعث ضعف مغز، چشم، معده، کلیه، مثانه و کم شدن منی و نیروی جنسی میشود.[۳][۲]
مبتلایان به بیماری کلیوی باید در مصرف آن احتیاط کنند.[۲]
منابع
۱٫فرهنگ داروهای گیاهی
۲٫درمان بیماریها با داروهای معجزهگر گیاهی
۳٫تغذیه در طب ایرانی، اسلامی
۴٫طبیعت و سلامتی (غذا داروها)
برگرفته از سایت مفید طب