برگ مو و خواص آن
رنگ سبز تیره است. برگ درخت انگور یا برگ مو دارای خواص زیادی است و کاربردهای فراوانی نیز دارد. زنان ایرانی در اواسط فصل بهار و بعد از رویش برگهای مو، از آن غذای خوشمزهای به نام «دلمه» درست میکنند که طعم بینظیر و خوشمزهای دارد.
گفته میشود بیشترین خاصیت مو به فیبرهای موجود در آن برمیگردد. هر چقدر رنگ برگ مو تیرهتر و تازهتر باشد، ارزش غذایی آن بیشتر است؛ زیرا میزان فیبرش بیشتر و الیافش ضخیمتر است. هر چقدر رنگ سبز برگها تیرهتر باشد، بتاکاروتن (پیشساز ویتامین A) بیشتری خواهد داشت.
ترکیبات شیمیایی
دارای ساکارز، لوولز، اینوزیت، مواد نشاستهای و تعدادی اسیدهای آلی، تانن، تارتارات، قند، اگزالات دوپتاس، دوپتاس، بتاکاروتن (پیشساز ویتامین A)، کلسیم، پتاسیم، آهن و به مقدار کمی ویتامین C است.
ترش مزه بودن برگ مو به دلیل وجود اسیدهای آلی در آن است.
دمکردهی برگ مو
برای تهیهی دمکردهی برگ مو، مقدار ۱۵-۲۰ گرم از آن را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند.
خواص طبی
– استفاده از برگ مو برای درمان استفراغ مفید است.
– یکی از مهمترین کاربردهای طبی برگ مو قابض بودن آن است.
– برگ مو از نظر تغذیه، مقوی و اشتهاآور است.
– با مصرف آن سیستم گوارشی ضدعفونی میشود.
– برای برطرف کردن بیماری نقرس و زردی (یرقان) بسیار مفید است.
– برای برطرف کردن اسهال خونی میتوانید برگهای تازهی مو را دمکرده و مصرف کنید.
– تحقیقات نشان داده که ضماد برگ مو سردردهای میگرنی را برطرف میکند.
– در رفع بینظمیهای دستگاه وریدی موثر است.
– بواسیر را درمان میکند.
– برای درمان زکام و عفونتهای روده به عنوان یک ضدعفونی کنندهی گرانبها شناخته شده است.
– در درمان برونشیت مزمن کاربرد دارد.
– مصرف برگ مو برای خونریزیها مفید است.
– گرد و خشک شدهی برگ مو در بهبودی زخمها بسیار موثر است.
– اختلالات گردش خون مربوط به زمان بلوغ و یائسگی را به خوبی رفع میکند.
– خوردن دمکردهی آن هنگامی که صورت قرمز میشود و پوست ملتهب است، اثرات بسیار مفیدی دارد.
– ادرارآور است.
– گرد برگهای جوان و خشک شدهی مو، اثر خوبی در رفع خونریزیهای رحمی و تقویت مویرگهای بینی دارد.
– از دمکردهی برگ مو میتوان برای شستوشوی چشم در موارد ملحتمه استفاده کرد.
– برای رفع واریس میتوانید از دمکردهی برگ مو استفاده کنید.
– استفاده از جوشاندهی برگ مو از سقط جنین جلوگیری میکند.
– برگ مو سرشار از ویتامینها و مواد معدنی است که برای سلامت قلب و کاهش وزن مفید هستند.
چند نسخهی دارویی
– ۳۰ گرم برگ تازه یا خشک شدهی مو را در یک لیتر آب بجوشانید، سپس صاف کرده و روزی یک تا سه فنجان بنوشید. این دمنوش در درمان زخم معده، خونریزی معده، اسهال و استفراغ کاربرد فراوان دارد.
– ۲۵ گرم از برگ مو را در یک لیتر آب دم کنید. این دمنوش برای درمان بیماریهایی مانند اسهال و یرقان بسیار مفید است.
– چهار تا پنج گرم گرد برگهای خشک شده و جوان مو را با مقداری عسل یا شربت قند مخلوط کرده و برای بهبودی اسهال خونی، استفراغ و زخم معده مصرف کنید.
– برای برطرف کردن سرمازدگی دست و پا، جوشاندهی برگ مو را تهیه کرده و دست و پا را به مدت ۱۵ دقیقه در آن قرار دهید.
– برای درمان عفونتهای روده و زکام میتوانید چهار گرم برگ خشک مو را در یک لیوان آب جوش دم کرده و روزی دو تا سه فنجان مصرف کنید تا بهبودی حاصل شود.
– جوشاندهی ۳۰ گرم برگ جوان مو در یک لیتر آب برای درمان عدم دفع ادرار، واریس و اختلالات گردش خون مفید است.
چند توصیهی ساده
– قبل از مصرف، برگ مو را با آب فراوان و تمیز بشویید و با قرار دادن در محلول آب و سرکه به مدت پنج دقیقه، آن را ضدعفونی کنید.
– بعد از شستن، برگها را روی پارچهی تمیزی پهن و خشک کنید.
– بهتر است از برگ موهای خانگی استفاده کنید تا از وجود مواد سمی در آن مطمئن باشید.
– سعی کنید از برگهای تازه و در فصل خود استفاده کنید.
– نگهداری برگ مو در فریزر یا آب نمک توصیه نمیشود.
– بهتر است در حین پخت از کمترین زمان ممکن و حرارت پایین استفاده کنید تا ضریب تبدیل بتاکارون به ویتامین A سه برابر شود.
– سرخ کردن برگ مو تا حدودی باعث تغییر برخی از مواد مغذی آن به خصوص ویتامین C میشود؛ بنابراین بهتر است آن را سرخ نکنید و به شکل دم پختی و آب پز مصرف کنید.
برگرفته از سایت مجله نیک و نو