خواص قطره طلا در طب سنتی
یکی از میوههای خوشمزه فصل تابستان آلوست که انواع مختلفی مانند آلو سیاه، قرمز و … دارد. متخصصان طب سنتی آلو زرد را بهترین نوع این میوه میدانند و مصرف آن را در فصل تابستان توصیه میکنند. برای آشنایی یا خواص این میوه با ما همراه شوید.
- گیاهشناسی
آلو، میوهای تک هستهای از خانوادهی هلو و زردآلو و با رنگ، طعم، شکل و اندازههای متفاوت است که در میان آنها، آلو زرد ارزش غذایی و دارویی بیشتری دارد. این میوه بومی اروپا و آسیا محسوب میشود و اولین بار در قرن نوزدهم، گونههای متفاوت آن توسط مهاجران آسیا و اروپا به آمریکای شمالی برده شد. در زمان باستان نیز مردم آسیای میانه آلو را خشک کرده و مصرف میکردند. در طب سنتی، مصرف آلوی تازه توصیه میشود؛ اما میتوان این میوه را به کیکها، سالادها و غذاها اضافه یا به شکل کمپوت و مربا مصرف کرد. آلوخشک در جای خشک و خنک یا در یخچال به مدت شش ماه قابل نگهداری است.
- طبیعت
طبع آلو زرد شیرین، سرد و تر و نوع خشک و برگ آن، سرد و خشک است.
ترکیبات شیمیایی
آلو از نظر دارویی و ترکیبات شیمیایی دارای انواع مواد معدنی مانند آهن، کلسیم، فسفر، منیزیم، منگنز، فلور، گوگرد، پتاسیم و قند و همچنین ویتامینهایA ، ۲B و سی است.
- خواص دارویی
• آلو زرد میوهای سرشار از فیبر است و مصرف آن یکی از بهترین درمانهای گیاهی یبوست محسوب میشود. با تخمیر فیبر توسط باکتریهادر رودهی بزرگ، سرعت و قدرت انقباض دیوارهی عضلانی روده بیشتر و باعث خروج سریعتر مواد زائد میشود. همچنین آب آلو دارای مادهی بهنام «هیدروکسی فنیلیاتین» است که عضلات صاف دیوارهی رودهی بزرگ را تحریک میکند. این تحریک باعث شروع افزایش فعالیت در رودهی بزرگ میشود و به افزایش سرعت خروج مواد زائد کمک میکند.
• فیبر موجود در آلو همچنین سبب افزایش رشد و تکثیر باکتریهای مفید روده و مانع از رشد باکتریهای مضر در داخل روده میشود. در عین حال بر اثر تخمیر فیبر در داخل روده، اسید بوتیریک تولید میشود که منشا انرژی برای سلولهای روده است و به این ترتیب به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. سوربیتول موجود در آلو نیز خاصیت ملین دارد.
• برای درمان یبوست باید ۱۰ دانه آلو و ۵ دانه انجیر را در یک لیوان آب بخیسانید و صبح ناشتا یا آخر شب میل کنید.
• آلو منبع ترکیبات فنلی و بتاکاروتن، آنتیاکسیدانهای قوی است که رادیکالهای آزاد اکسیژن را از بین میبرند. باید بدانید که رادیکالهای آزاد اکسیژن در بدن باعث رسوب و ذخیرهی چربیها در عروق میشوند و درصد ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی را افزایش میدهند. یکی دیگر از مضرات رادیکالهای آزاد اکسیژن، تخریب DNA است و در نتیجه احتمال تولید سلولهای سرطانی در بدن را بالا میبرند. همچنین منشا پیدایش بیماریهایی مانند آرتریت روماتوئید هستند.
• فیبر موجود در آلو میتواند در کنترل قندخون موثر باشد. مصرف فیبر باعث کاهش سرعت جذب مواد مغذی به خصوص قندها میشود، در نتیجه میزان حساسیت به انسولین را نیز افزایش میدهد. آش آلو برای درمان دیابت مفید است.
• اگر در طول روز در معرض نور شدید آفتاب قرار دارید، حتما از این میوه استفاده کنید. مواد معدنی فراوان موجود در آلو تعادل یونی خون را از بین برده و مواد غذایی لازم را در اختیار سلولهای بدن به ویژه سلولهای عصبی قرار میدهد و عامل مهمی در کاهش بیماریهای اعصاب است.
• آلو خشک منبع خوب «آهن گیاهی» است، بنابراین اگر کم خونی دارید، روزانه چند عدد آلو خشک را داخل یک لیوان آب بخیسانید و سپس میل کنید.
• آنتی اکسیدان آلو بهترین گزینه برای بیماران و به خصوص افراد سیگاری است، زیرا موجب پاکسازی خون از سموم و مواد زائد میشود.
• برای درمان تصلب شرائین، ۱۰ عدد آلو را در یک لیوان آب و یک قاشق غذاخوری گلاب بریزید و صبح ناشتا میل کنید.
• در طب چینی، آب آلو به عنوان «اکسیر صبحانه» برای سمزدایی و شادابی بدن بعد از خواب توصیه شده است.
• مصرف آلو به دلیل پیشگیری از بیماریهای گوارشی و کاهش چربی، در صنعت شیرینیپزی نقش بسزایی دارد.
• برای درمان ورم گلو و تقویت لثه ها، از پخته و جوشاندهی برگ و ساقهی آلو به شکل غرغره استفاده شود.
• آلو سرشار از پتاسیم است، به همین دلیل مصرف متعادل آن در کنترل فشارخون موثر است.
• برای خرد کردن سنگ مثانه، هر سه ساعت، مقداری صمغ آلو را در دهان بگذارید و بمکید.
• آلو دفع کنندهی اوره، اسیداوریک و کاهش دهندهی چربی خون است.
• برای درمان برفک دهان کودک، یک عدد آلوی خیس شده در داخل دهان بمالید.
• برای دفع کرمهای معده، به مدت چهار روز، صبح ناشتا نصف لیوان آب آلو بنوشید.
• برای درمان بیماریهای کبدی، آلوی تازه یا آلوی خشک خیس کرده میل شود.
• کسانی که کم خون هستند، آلو خشک را خیس و میل کنند.
• مصرف آلو در ناشتا برای تقویت عملکرد کلیهها بسیار مفید است.
• مصرف آلو در ناشتا برای درمان ضعف عمومی بدن مناسب است.
• برای درمان سردردهای گرم، قبل از غذا، آلوی تازه یا خشک میل شود.
• مصرف آلو از پوکی استخوان پیشگیری میکند.
• آلو، دردهای فصلی را تسکین میدهد.
• شربت آلو برای مبتلایان به منژیت مفید است.
• آلو صفرابر، دافع بلغم و تب بر است.
• آلو بوی بد دهان را از بین میبرد.
• امام رضا (ع) درباره مصرف آلو فرمودهاند: (( آلوی تازه حرارت را خاموش و صفرا را تسکین میدهد و آلوی خشک خون را ساکن میکند و درد مهلک را از بین میبرد))
- آلو، درمان مشکلات پوستی
• برای رفع جوشهای پوستی،دو عدد آلوی تازه را له کنید. نصف لیوان آرد جو دوسر و دو قاشق غذاخوری عسل و کمی آب به آن اضافه کنید تا به شکل یک خمیر در آید. این خمیر را روی پوست صورت بمالید و پس از ۲۰ دقیقه صورت را با آب ولرم بشویید.
• همچنین میتوانید چند عدد آلو را بجوشانید و وقتی سرد شدند، آنها را با روغن بادام مخلوط کنید. این ماسک ضد جوش را پنج تا ۱۰ دقیقه روی صورتتان بگذارید، سپس بشویید.
• اگر دچار اگزما و کهیر میشوید، گوشت آلو را با مقداری سرکهی سیب مخلوط کنید و مانند ضماد روی موضع مورد نظر بمالید.این ضماد گیاهی همچنین برطرف کننده ی خارش بدن است.
- آلو مفید برای خانمهای باردار
• ویتامین C موجود در آلو به جذب آهن کمک میکند و باعث سلامت بافتهای بدن مادر و جنین میشود.
• مصرف آلو به دلیل داشتن ویتامینها و املاح معدنی فراوان در دورهی شیردهی توصیه میشود.
• مصرف آلو در زمان بارداری موجب افزایش هوش کودک میشود.
- برگ و هسته آلو
• جوشاندهی برگ و ساقهی آلو برای ناراحتیهای ورم گلو، لوزه و تقویت لثهها مفید است.
• صمغ درخت این میوه گرم است و سرفه را برطرف میسازد.
• مصرف برگ و هسته آلو، کرمکش است.
مضرات
آلو برای سرد مزاجان و کسانی که نفخ شکم دارند مضر است.
منبع: مجله نیک ونو/ شماره۴۷
برگرفته از سایت بوعلی دارو