گلابی؛ میوه ای با خواص باورنکردنی در کاهش وزن
نام فارسی: گلابی
نام انگلیسی: Pear
نام علمی: Pirus communis
نام سنتی: کمثری
معرفی میوه:
گلابی درختی است که بلندی آن به حدود ۱۰ متر میرسد و ریشه آن عمیق است. برگهای آن صاف و دندانه دار میباشد. گلهای آن سفید رنگ مایل به صورتی و به صورت خوشه ای است. این میوه مخروطی شکل، گوشتدار، شیرین و یا ترش و شیرین و ترد است. از تمام قسمتهای گلابی مانند برگهای جوان، پوست و ساقه میوه آن استفاده طبی به عمل میآید. بهترین گلابی بزرگ، پوست نازک و شیرین و رسیده آن است.
طبع میوه:
در مطالعهای آمده است که میوهای با طبع سرد و خشک میباشد. اما از نظر طب قدیم ایران گرم و تر؛ و برگ و شکوفه درخت آن از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.
مصلح آن دارچین، عسل، هل، رازیانه، مربای زنجبیل، کندر و زیره میباشد.
رویشگاه:
بیشتر در مناطق سردسیر کوهستانی میروید. این درخت بومی مناطق جنوبی دریای خزر میباشد.
در مطالعهای دیگر آمده است که این میوه بومی نواحی شمال غربی ایران و کوههای ققتز است و در حال حاضر پس از سیب، مهمترین میوه دانهدار در ایران و دنیاست.
فرآوردهها:
از گلابی انواع کمپوت، مربا، آبمیوه و ژله تهیه میشود.
ترکیبات شیمیایی:
این میوه سرشار از پتاسیم است. پتاسیم برای کار قلب و ماهیچههای بدن لازم است و به اعصاب کمک میکند تا کار خود را بهتر انجام دهند. از این رو خوردن این میوه به افراد سالمند که به پتاسیم کافی نیاز دارند توصیه میشود.
برگهای جوان درخت آن دارای موادی مانند تانن، گلوکزید و هیداروکسنون میباشد. برگهای خشک درخت گلابی دارای اسید اورسولیک است و دانه آن دارای مادهای به نام آمیگدالین و مقداری روغن میباشد.
دارای ویتامینهای A ,B و B1 ,B2 و C بوده و املاح معدنی موجود در آن شامل آهن، کلسیم، پتاسیم، منیزیم، منگنز، سدیم، روی، مس، گوگرد، ید، تانن، مواد قندی و چربی است.
در یک صد گرم گلابی مواد زیر موجود است:
انرژی ۶۱ کالری ویتامین ث ۴ میلیگرم
آب ۸۳ گرم ویتامین آ ۲۰ واحد
مواد نشاستهای ۱۲ گرم ویتامین ب۱ ۰/۰۲ میلیگرم
کلسیم ۸ میلیگرم ویتامین ب۲ ۰/۰۴ میلیگرم
۱۱ میلیگرم ویتامین ب۳ ۰/۱ میلیگرم
آهن ۰/۳ میلیگرم
موارد مصرف و اثرات درمانی گلابی
ادرارآور است.
به درمان گلودرد کمک میکند.
آرامبخش و تب بر است.
برای درمان نقرس، درد مفاصل، رماتیسم، سل و سردرد مفید است.
برای درمان التهابات مثانه و کلیه مفید است.
ترشح بزاق دهان را زیاد میکند و در نتیجه باعث تسهیل عمل دستگاه هاضمه میگردد.
رنگ رخساره را باز کرده و هر کس ناشتا گلابی بخورد فرزندش نیکو خواهد شد.
میوه ضد کم خونی است.
در مطالعهای در سال ۲۰۱۰ در مکزیک مشخص شد که مصرف روزانه گلابی میزان کلسترول خون را در افراد سیگاری کاهش میدهد و به این ترتیب از بروز بیماری قلبی در افرادی که دو ریسک فاکتور مصرف سیگار و کلسترول بالا دارند، پیشگیری میکند.
خوردن آن بعد از غذا مانع صعود بخارهای معده به مغز شده و از بروز بیماریهای عصبی جلوگیری میکند.
در خواص از سیب بهتر بوده و مفرح، تقویت کننده قلب و معده، تصفیه کننده خون و ملین میباشد.
چون قند گلابی مضر نیست بنابراین آنهایی که مبتلا به مرض قند هستند میتوانند از آن استفاده کنند و برای آنها مضر نیست.
برای دفع سموم بدن بسیار موثر است.
برای پایین آوردن فشار خون باید مدت چند روز فقط گلابی مصرف کنید و غذای دیگر نخورید. البته این رژیم باید تحت نظر دکتر انجام گیرد و با اجازه پزشک متخصص باشد.
در رفع عفونتهای مجارا ادرار و عفونتهای روده مؤثر است.
دم کرده برگ گلابی برای رفع اسهال مفید است.
برای رفع سنگ کلیه ۵۰ گرم برگ گلابی را با ۵۰ گرم پوست سیب در یک لیتر آب جوش ریخته و مدت ۲۰ دقیقه دم کنید و آن را به تدریج بنوشید.
شکوفه درخت گلابی مقوی معده است و خونریزی و اسهال را بند میآورد.
در مورد ورم چشم از ضماد شکوفه گلابی استفاده کنید.
تخم گلابی ضد کرم معده و روده است.
برای شستشوی زخمها ۵۰ گرم پوست ساقه درخت گلابی را در یک لیتر آب ریخته و بگذارید چند دقیقه بجوشد و سپس آن را کم کم بنوشید.
سوزش مثانه و مجرای ادرار را رفع میکند.
مقوی بدن است.
تشنگی را برطرف میکند.
باعث فعالیت رودهها و تقویت معده میشود و ملین خفیفی است.
موارد منع مصرف:
خوردن آن با معده خالی و نوشیدن آب بعد از خوردن آن برای بدن مضر میباشد.
هیچ گاه گلابی را با آب سرد میل ننمایید زیرا بسیار مضر است.
افراط در خوردن گلابی برای سردمزاجان و اشخاصی که معده ضعیف دارند موجب نفخ معده میشود و اینگونه اشخاص باید آن را با مربای زنجبیل بخورند.
منابع:
فرهنگ داروهای گیاهی
درمان بیماریها با داروهای معجزه گر گیاهی
تغذیه در طب ایرانی، اسلامی
برگرفته از سایت مفید طب