جکفروت، بزرگترین میوهی دنیا
گیاه شناسی
جکفروت درختی است که در مناطق گرمسیری به خصوص مناطق جنوبی و جنوب شرقی آسیا رشد میکند. کاشت این میوه به دلیل داشتن خواص درمانی، به بسیاری از نقاط مانند هند، شرق آفریقا و فیلیپین راه یافته است.
میوههای آن سبز رنگ، آبدار، معطر و جزو بزرگترین میوههای درختی جهان است که وزن آن به ۴۵ کیلوگرم هم میرسد. وزن معمول میوههای این درخت به بیش از ۱۸ کیلوگرم و طول آنها به بیش از ۶۰ سانتیمتر میرسد. برگهای درخت براق هستند و ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر طول دارند. درخت جکفروت میوهی بومی هند و مالزی است که در مناطق گرمسیری از جمله تایلند، اندونزی و پرتغال هم کشت میشود. میوهها مانند سیب در بالای درخت آویزاناند و روی درخت میمانند تا برداشت شوند.
روی میوه، پوست ضخیمی قرار دارد که وقتی باز شود گوشت زرد یا نارنجی آن دیده میشود. طعم این میوه شیرین و خوشمزه و ترکیبی از آناناس، موز و سیب اما کم آبتر است.
* میوههای آن در مناطق محلی به شکل پخته یا خام و دانههای آن نیز به شکل پخته خورده میشوند.
* بعضی آن را مانند چیپس سیب زمینی در روغن تفت میدهند.
* در کشورهای هند، بنگلادش، سریلانکا، اندونزی، کامبوج و ویتنام از این میوه در طبخ غذا استفاده میکنند یا آن را آب پز کرده و به عنوان غذای اصلی مورد مصرف قرار میدهند.
* در مالزی آن را با شیر نارگیل پخته و همراه برنج میخورند. در صنعت بستنیسازی، شیرینی و دسر هم کاربرد دارد.
* در هند از برگ آن به عنوان بشقاب استفاده میشود.
خواص درمانی
جکفروت سرشار از پروتئین، پتاسیم و ویتامین B است. نصف لیوان آن در حدود ۹۵ کالری انرژی دارد و به دلیل داشتن خواص درمانی، میوهای بسیار محبوب در سراسر جهان است.
* عصارهی جکفروت همراه سرکه، شفابخش نیش مار و آبسه است.
* در طب چینی خاصیت خنک کنندگی دارد و بسیار مقوی است.
* برای کبد مفید است.
* ریشهی آن در درمان بیماریهای آسم و پوست کاربرد دارد.
سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
* فشارخون را پایین میآورد.
* تقویت کنندهی استخوانهاست.
* از سرطان پیشگیری میکند.
* هضم غذا را بهبود میبخشد.
* محافظ چشم و پوست است.
* عملکرد تیروئید را تنظیم میکند.
* خوردن مغز میوه باعث سقط جنین میشود.
برگرفته از سایت مجله نیک و نو