کلپوره تببر ایتالیاییها
نامها:
نام فارسی: کلپوره
نام علمی: Poley
نام انگلیسی:Lamiaceae
نامهای سنتی: بّلُوین
معرفی:
گل و میوه: گلها محوری و به صورت کپههای فشردهای جمع شدهاند. گلها ۵ قسمتی، فشرده به هم و بدون پایک با کاسهای دارای ۵ دندانه منقارک دار کرکی خاکستری – سفید میباشد که کمی به سمت بالا خم شده است. جام گل سفید مایل به قرمز یا زردفام با لب بالایی عمیقاً لوبی و تا نیمه به هم پیوسته و لب پایینی ظاهراً ۵ دندانهای است. هر گل دارای ۴ پرچم، بسیار بلندتر از جام گل و تخمدان ۲ حجرهای منقسم است که تا قاعده منقسم نیست. میوه فندقه میباشد.
برگها، ساقه و ریشه: شبه درختچهای کوچک به ارتفاع تا ۴۵ سانتیمتر با برگهای متقابل، با حاشیه دندانه هلالی و لبه برگشته و پشمالود میباشد. ساقه با کرکهای سفید، مایل به سبز یا طلایی متراکم است.
طبع:
گرم در درجه دوم و خشک در درجه سوم.
رویشگاه:
مناطق مدیترانهای.
پراکنش در ایران: گلستان، مازندران، آذربایجان، زنجان، کردستان، همدان، اصفهان، اراک، چهارمحال بختیاری، لرستان، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، خوزستان، فارس، هرمزگان، خراسان، تهران، سمنان و یزد.
فرآوردهها:
کلپوره بخشهای هوایی گلدار و خشک شده این گیاه است.
روش مصرف: از گیاه خرد شده و عصاره مایع تهیه شده از آن جهت مصارف خوراکی استفاده میگردد. مقدار مصرف دمکرده در هر دوز منفرد ۱/۵ گرم گیاه در هر فنجان است.
بخشهای دارویی:
گیاه کامل
موارد مصرف و اثرات درمانی کلپوره
درمان دیابت (فلسطین اشغالی)
مشکلات گوارشی (آفریقای شمالی)
تب (ایتالیا)
بهبود دهنده زخم (اسپانیا)
طب سنتی اسلام و ایران:
گشاینده گرفتگیهای کلیه اعضای احشایی
مدر
قاعده آور
ضماد گیاه تازه التیام بخش کوفتگیهای شدید است و پاشیدن پودر گیاه خشک شده باعث بهبود زخمهای بدخیم میشود.
مصرف خوراکی گیاه مذکور با سرکه در درمان التهاب طحال سودمند میباشد
جوشانده گیاه ضد کرم است.
موارد منع مصرف:
تاکنون هیچگونه عارضه جانبی مضر و خطرناک ناشی از مصرف بجای مقادیر درمانی گیاه مزبور شناسایی نشده است.
منبع:
کتاب مرجع گیاهان داروئی (جلد دوم)
تألیف و ترجمه دکتر احمد امامی، دکتر شیرین فصیحی و دکتر ایرج مهرگان
برگرفته از سایت مفید طب