دمنوش گشنیز
گشنیز گیاهی است علفی و یک ساله، به رنگ سبز که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتیمتر میرسد. برگهای آن به دو شکل ظاهر میشود؛ آنهایی که در قاعدهی ساقه وجود دارند، به شکل دندانهدار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی شکل هستند. گشنیز از لحاظ شکل ظاهری شباهت زیادی با جعفری دارد.
قسمت مورد استفادهی این گیاه، ساقه، برگ و میوهی آن است. میوهی گشنیز گرد و به رنگ زرد است.
گشنیز، بومی مناطق مختلف ایران است و در جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا نیز کشت میشود و جزو سبزیجات خوردنی است.
این گیاه سرشار از انواع ویتامینها به ویژه A و C است.
خواص درمانی
*تاثیر بر روی دستگاه قلبی – عروقی
– دمنوش تخم گشنیز باعث کاهش فشارخون میشود.
– خاصیت رقیقکنندگی خون را دارند.
– در درمان بیماری دیابت یا قند خون موثر است.
– باعث کم شدن کلسترول خون میشود.
*تاثیر بر روی دستگاه عصبی
– دمنوش تخم گشنیز باعث کاهش اضطراب میشود.
– بیخوابی را از بین میبرد.
– دمنوش تخم گشنیز نیرو دهندهی قلب و نشاط آور است.
– خوابآور است.
– مسکن و آرام کننده است.
– سردرد را تسکین میبخشد.
*تاثیر بر روی دستگاه ادراری و تناسلی
– دمنوش تخم گشنیز ادرارآور است.
– در دفع سنگهای کلیه و مثانه موثر است.
*تاثیر بر روی غدد
– دمنوش تخم گشنیز شیر مادران شیرده را زیاد میکند.
– قاعدهآور است.
– طحال را تمیز و تقویت میکند.
*تاثیر بر روی دستگاه تنفسی
– دمنوش تخم گشنیز برای ملایم کردن بوی بد دهان موثر است و از آن میتوان به عنوان دهانشویه استفاده کرد.
– برای نرم کردن سینه بهکار میرود.
– برای برطرف کردن سرماخوردگی و علائم آن مفید است.
– دمنوش گشنیز برای باز شدن صدا و درمان گلودرد مفید است.
*تاثیر بر روی دستگاه گوارش
– دمنوش تخم گشنیز برای درمان سوءهاضمه موثر است.
– نفخ شکم را از بین میبرد.
– ناراحتیهای معده و روده را کاهش میدهد.
– دمنوش تخم گشنیز اشتهاآور است.
– ملین و برای درمان یبوست موثر است.
– بدن را در مقابل مسمومیتهای غذایی محافظت میکند.
– دمنوش تخم گشنیز معده را تقویت میکند.
– معده و روده را ضد عفونی میکند و کرمکش است.
– اسهال خونی و بیماریهای عفونی روده مثل تب تیفوئید را بهبود میبخشد.
– در برطرف کردن بواسیر موثر است.
– دمنوش گشنیز دلدرد را برطرف میکند.
– در بهبود حالت تهوع موثر است.
*خواص دیگر
– دمنوش تخم گشنیز شامل ترکیبات آنتیاکسیدان است و خاصیت ضد التهابی دارد.
– برای تقویت بدن بسیار مفید است.
– تشنگی را برطرف میکند.
موارد منع مصرف و عوارض جانبی
مصرف به اندازهی گشنیز و تخم آن هیچ گونه ضرری ندارد؛ ولی مصرف زیاد آن باعث حالت مستی توام با خستگی شدید میشود و گاهی به خواب عمیق، گنگی و بیحسی منجر میشود.
طبیعت
گشنیز و تخم آن از نظر طب سنتی ایران، سرد و خشک است.
طرز تهیه
یک قاشق چایخوری تخم آسیاب شدهی گشنیز را با یک لیوان آب جوش داخل قوری بریزید و به مدت ۳۰ دقیقه آن را روی شعلهی غیرمستقیم قرار دهید. پس از گذشت این مدت آن را با عسل یا نبات شیرین کنید و بنوشید.
بهتر است تنها هنگامی که به دانهها احتیاج دارید، آنها را آسیاب کنید.
برگرفته از سایت مجله نیک و نو