دستورهای غذایی دکتر فهیمی
این روزها که خوردن فست فود خیلی رایج شده شاید بسیاری از ما فراموش کردهایم که غذاهای سنتیمان که براساس موقعیت و شرایط آب و هوایی و اقلیمی مناطق مختلف کشورمان طبخ میشوند بسیار برای سلامتی مفید هستند و از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردارند.در این شماره نیز چند غذای محلی همراه با خواص آنها به شما آموزش داده شده آست.امید که با جایگزین کردن این غذاهای سالم به جای خوراکیهای کنسروی و فست فودی سلامتی را برای خودمان به ارمغان بیاوریم:
قلیه … غذای سنتی کردستان
مواد لازم
گوشت گوسفند با استخوان : ۵۰۰ گرم
برگهی زردآلوی خشک : دو سوم لیوان
بلغور و کشمش و نخود : هر کدام نصف پیمانه
دانگو و مغز گردو : هر کدام یک سوم پیمانه
زیره یا دارچین و روغن: هر کدام یک قاشق غذاخوری
پیاز متوسط : یک عدد
رب انار : دو سوم لیوان
نمک و زردچوبه : به میزان کافی
خواص
این غذای از انرژی و چربی بالایی برخوردار است و کسانی که چربی خون بالا دارند با حجم کم مصرف کنند .
برای کسانی که دچار کم خونی و کم اشتهایی هستند بسیار مفید است .
بهتر است در کنار این غذا سبزی تازه به خوبی مصرف شود.
دستور پخت :
گوشت را با پیاز و روغن تفت داده نمک و زردچوبه را افزوده نخود خیس خورده و بلغور و مقداری آب اضافه کنید و روی شعلهی ملایم قرار دهید تا به جوش آید .
حین جوشیدن برگه زردآلو و کشمش و مغز گردو و دانگو(هفت حبه) را افزوده و در پایان رب انار و دارچین را اضافه کنید.
خورش میگو . استان بوشهر
مواد لازم
میگو متوسط : ۵۰۰ گرم
پیاز متوسط : ۱ عدد
سیب زمینی متوسط : ۱ عدد
نمک و زردچوبه و فلفل : به مقدار لازم
مغز لیموخشک : ۱ قاشق مرباخوری
گوجه فرنگی رنده شده : ۱ عدد
روغن مایع : ۱ قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی : ۱ قاشق غذاخوری
خواص
این غذای حاوی اسیدهای چرب ، املاح مناسب و ویتامینها،میزان قابل توجهی آهن و فسفر دارد و برای کودکان در حال رشد و زنان باردار بسیار مفیداست .
دستور پخت :
پیاز را خرد کرده و در روغن تفت دهید .زردچوبه را افزوده میگوها را با پیاز مخلوط گوجه فرنگی رنده شده، ادویه و مغز لیموخشک و رب گوجه فرنگی را به همراه نمک و فلفل اضافه کرده با یک لیوان آب روی حرارت قرار دهید .
وقتی به جوش آمد حرارت را کم کرده و در ظرف را نیمه بازگذاشته تا خورش غلیظ شود.
در آخر سیب زمینی را خلال کرده و تفت دهید و به خورش در آخر اضافه کنید.
آش انار؛ غذای سنتی تهران
مواد لازم
سبزی آش : یک کیلو
عدس و لوبیا : هرکدام یک پیمانه
نخود : نصف پیمانه
کال گندم : ۳ پیمانه ( گندم را میکوبیم و جلوی نور خورشید پهن میکنیم تا خشک شود و سپس آسیاب کرده و آرد میکنیم)
پیاز متوسط : یک عدد
نمک و زردچوبه: به میزان لازم
رب انار : ۲ پیمانه
روغن سرخ کردنی : یک قاشق غذاخوری
خواص
این غذا به جذب آهن موجود در غذا کمک کرده برای پیشگیری از کم خونی موثر است . حاوی فیبرهای گیاهی مناسب بوده برای پیشگیری از یبوست توصیه میشود . این غذا پرانرژی بوده و برای نوجوانان و ورزشکاران توصیه میشود.
دستور پخت :
نخود و لوبیا را میپزیم. سبزی را به آبی که در جوش است می افزاییم . وقتی سبزی نیم پز شد حبوبات پخته شده را بههمراه عدسی که از قبل خیس کردهاید اضافه کرده و کال گندم را نیز افزوده و در نهایت رب انار را اضافه کنید و با پیاز تفت داده غذا را تزئین کنید.
اشکنه گردو ؛ غذای سنتی یزد
مواد لازم
گردو : ۲۰ عدد
نخود کوبیده شده : نصف پیمانه
پیاز متوسط : یک عدد
آب جوش و رب انار و ادویه : به میزان لازم
خواص
این غذای حاوی آنتیاکسیدان فراوان و برای بیماران قلبی و عروقی ، کودکان ، نوجوانان ، زنان باردار و شیرده بسیار مفید است .
دستور پخت :
پیاز را رنده کرده و تفت دهید .
مغز گردو و نخود کوبیده شده را به آن اضافه کرده و تفت دهید .
آب جوش را به همراه ادویه ها داخل آن ریخته و به مدت یکساعت بپزید.
در آخر حدود ۲ قاشق غذاخوری رب انار را افزوده و میل کنید.
برگرفته از سایت مجله نیک و نو