خواص پیاز در طب سنتی (۱)
پیاز گیاهی است دو ساله از تیره سوسنها و دارای برگهای تو خالی و استوانهای شکل است.پیاز انواع گوناگونی دارد؛ مانند پیاز سفید، پیاز بنفش، پیاز قرمز و یا مخلوطی از قرمز و بنفش. نوع سفید آن، شیرین بوده و به صورت خام یا سرخ شده با روغن در غذاها به مصرف میرسد و اثر درمانی خام یا پخته و یا پیاز شیرین و نوع تند آن با یکدیگر فرق داشته و خام آن اثرات درمانی بیشتری دارد. امروزه پیاز یکی از سبزیجات خوراکی به شمار میرود و در تمام دنیا کشت میشود. به طور کلی پیاز یکی از مفید ترین سبزیجاتی است که روزانه بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
خواص با ارزش پیاز
• ضد سرطان است: بر طبق تحقیقات انجام شده پیاز سرشار از ترکیبات گوگردی است که قادر به متوقف کردن روند تغییر شکل سلولها در فرآیند سرطان میشود.
• در سلامت دستگاه تنفسی موثر است: پیاز تاثیر فوقالعادهای در برطرف نمودن احتقان مجاری تنفسی دارد.
• در تنظیم قند خون مفید است:پیاز تاثیر فوقالعادهای در تنظیم قند خون دارد. پیاز دارای یک نوع انسولین گیاهی است که برای مبتلایان به بیماری دیابت، داروی موثری است و قند خون را پایین میآورد. برای این منظور دیابتیها باید از پیاز خام استفاده کنند.
• دارای مواد معدنی سودمند میباشد: پیاز دارای ترکیبات گوگردی، کلسیم، املاح سدیم و پتاسیم، ید، سیلیس، آهن، نیترات، فسفر است. همچنین حاوی مقادیر سرشاری از ید و برم است.
• یک آنتیبیوتیک طبیعی است: این گیاه شفابخش تاثیر فوقالعادهای در از بین بردن میکروبها دارد. پیاز آنتیبیوتیکی قوی است که طیف وسیعی از میکروبهای بیماریزا، از اسهال گرفته تا سل را از بین میبرد.
• در تنظیم کلسترول خون موثر است: برای افزایش کلسترول خون (HDL)، مصرف پیاز خام مفید است. همچنین پیاز مانع میشود که کلسترول بد (LDL) اکسیده شود. این اکسیداسیون با ایجاد پلاکهای چربی روی (دیواره) سرخرگها، زمینه ساز حمله قلبی و سکته مغزی است.
• در رقیق نمودن خون تاثیر دارد: مصرف پیاز خام و یا پخته تاثیر فوقالعاده در رقیق کردن خون دارد (از تشکیل لخته در رگها جلوگیری میکند.)
• دارای ویتامینهای گوناگون است: پیاز دارای ویتامینهای B ,A و C و حاوی میزان بسیاری از ویتامین E است.
• موهای بدن را تقویت میکند: گیاه شفابخش پیاز به علت داشتن گوگرد موهای سر و بدن را تقویت میکند.
• به هضم غذا کمک میکند: پیاز به هضم غذا (به ویژه مواد نشاستهای) کمک کرده و نفخ را از بین میبرد مشروط بر اینکه خام خورده شود.
• به رشد کودکان و افراد سالمند کمک میکند: خوردن پیاز پخته و خام به رشد (کودکان)، به ویژه کودکان عقب افتاده کمک میکند. همچنین پیاز برای کم رشدی بچهها و ضعف (افراد سالمند) مفید است.
• درمان زگیلهای گوشتی است: برای از بین بردن زگیل، غالبا کافی است که صبح و شب پیاز سفیدی را به (زگیل) بمالید و پوسته زگیل را بردارید. بهتر است برای رفع زگیل، داخل یک پیاز سفید بزرگ را خالی و این حفره را با نمک دریا پر کنید، سپس مایع به دست آمده را صبح و شب بر روی زگیل بمالید.
• مقوی قوای جنسی است: پیاز به علت داشتن فسفر تحریک کننده و برانگیزانندهی دستگاههای آمیزشی است. خوردن پیاز که با گوشت چرب پخته باشد مقوی نیروی جنسی زن و مرد خواهد بود. این اثر در مصرف پیاز خام به مقدار کمتر نیز وجود دارد.
• ضد عفونی کننده چشم است: پیاز چون اشکآور است ضدعفونی کنندهی چشم است.
• فشار خون را کاهش میدهد: پیاز فشار خون را کاهش میدهد، مشروط بر اینکه به طور مداوم یا لااقل هفتهای یک مرتبه از آن استفاده کنید.
منبع: مجله نیک ونو / شماره ۴۸
برگرفته از سایت بوعلی دارو